Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image

RECEPTEN

 

 

Voor de lekkerste recepten en meer inspiratie zie www.kiprecepten.nl

 

Heeft u een serveer tip of een bijzondere bereidingswijze? Wij ontvangen uw suggestie graag.

 

 

Gevulde kipfilet met briesaus

Feestje? Dan is dit kiprecept echt een topper! Kipfilet gevuld met spinazie en zalm, overgoten met een frisse briesaus.

nodig

wok, pan, schaal, aluminiumfolie, plank, scherp mes, prikkers

boodschappenlijstje

4 kipfilets 200 g verse spinazie  100 g gerookte zalm in plakjes 1 dl kippenbouillon 250 ml kookroom of crème fraîche 100 g brie peper zout

bereiding

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak heel kort de spinazie op zo hoog mogelijk vuur. Maak op smaak af met wat zout en peper. Halveer de kipfilets in de lengte, zodat je twee gelijke plakken krijgt. Bestrooi deze naar smaak met wat zout en peper. Leg hierin een plakje zalm en een kwart van de geroerbakte spinazie en rol de filets op. Zet de kipfilets stevig vast met een prikker. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de kipfilets om en om op laag vuur in ongeveer 15 min. gaar.
Haal de kipfilets uit de pan en houdt warm in een schaal met aluminiumfolie. Voeg in de pan de room, de bouillon en de brie in stukjes toe. Verwarm dit zachtjes tot een smeuïge, volle saus. Maak de saus glad met de staafmixer. Voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de saus apart.

lekker met:

nieuwe aardappeltjes en asperges. (Groene asperges zijn tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar!)

 

 

Scharrelkip met vergeten groenten

Een klassiek gerecht: kip met vergeten groenten, maar dan in een hedendaags jasje.

nodig

oven op 180 °C, grote ovenschaal

boodschappenlijstje

1 hele scharrelkip van ca. 1400 g 1 dl olijfolie zout en peper uit de molen 20 g boter 500 g pastinaak 200 g meiknolletjes 200 g chiogga (gestreepte bietjes) 8 bospeentjes 1 takje rozemarijn 1 hele knoflook, gepeld 250 g pompoen of 1 flespompoen

bereiding

Zet de oven alvast aan. Maak de ‘vergeten groenten’ schoon en snij deze in grove stukken. Vet de kip in met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet deze midden in de schaal en voeg de boter en de olie toe Voeg de gesneden groenten en knoflook toe en schik deze om de kip. Verdeel het takje rozemarijn. Plaats de schaal voor ca. 70/80 minuten middenin de oven. Snij de pompoen in grove stukken en voeg deze na ongeveer 30 min. toe. Bedruip de kip zo nu en dan met het braadvocht. Laat de kip in de schaal nog 10 minuten rusten voor het serveren.
Om te kijken of de kip gaar is, prik je met een satéprikker in het midden van de kip. Komt hier helder vocht uit, dan is de kip gaar.

lekker met:

zoete aardappelpartjes.

 

 

Hollandse scharrelkip

Een Hollandse scharrelkip met appelsap en walnoot uit de oven.

nodig

grote ovenschaal, oven op 180° C(heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra), prikkers of keukentouw, wildschaar of scherp mes

boodschappenlijstje

1 hele scharrelkip 1 sneetje oud witbrood 1 grote Hollandse appel (Elstar) 12 gepelde en gehalveerde walnoten 1 theel. kaneelpoeder peper en zout uit de molen kipkruiden 1 dl appelsap 5 klontjes roomboter 2 dl koffieroom

bereiding

Verwarm de oven voor. Maak een vulling door het brood te weken in water en uit te knijpen. Meng dit met de appel, de noten, de kaneel, peper en zout. Neem de kip uit de koelkast en vul die met het appelmengsel. Steek eventueel de buikholte dicht met prikkers of gebruik keukendraad. Bestrooi de buitenkant met de kipkruiden. Schenk het sap in een ovenschaal, voeg de boter toe en leg hierop de kip. Zet de schaal in de oven, keer nu en dan de kip en bedruip met het braadvocht. Voeg na 20 minuten de room toe en laat de kip in ca. 90 minuten garen. Roer de aanbaksels aan het einde van de bereiding los en neem de kip uit de oven. Gebruik een wildschaar of scherp mes om de kip in vieren te delen. Leg de kip nog even terug in de saus in de nog warme oven.

lekker met:

gebakken Hollandse aardappelen en gekookte boontjes met uisnippers.

 

Kip in het groen

Smakelijke kip in het groen met gezond groenten.

nodig

afsluitbare koelkastdoos, kookpan, vergiet, hapjespan of wok

boodschappenlijstje

400 g kipfilet in blokjes 5 eetl. olie 3 eetl. droge sherry of marsala zout en peper uit de molen 1 fijngehakt teentje knoflook 250 g groene asperges of sperzieboontjes in stukjes 4 stengels bleekselderij 5 tomaten in parten of 2 vleestomaten in stukjes 2 grote gepelde uien in stukken 2 eetl. sesamzaad

bereiding

Leg de kip met 2 eetl. olie in de koelkastdoos. Voeg de sherry, zout, peper  en de knoflook toe. Laat dit een 1 uur intrekken of marineren. Kook alle schoongemaakte groenten op de bekende wijze gaar. Laat ze daarna uitlekken. Verwarm de overige olie in de hapjespan. Bak hierin de kip rondom bruin en voeg de marinade toe. Evenals alle groenten en laat ca. 10 min.zachtjes pruttelen. Bestrooi het kipgerecht met het sesamzaad en selderijgroen.

lekker met:

gekookte pasta.

 

Foto’s

buitenstal